I syv år har Johnny Grote gjort det, han gør bedst, nemlig lakeret biler i sit firma Hornslet Autolak. Og selvom kalenderen aldrig er planlagt mere end et par dage af gangen, er der travlt på lakereriet uden for Aarhus.

Egen chef

I Hornslet ringer man ikke og bestiller til hos den lokale autolakerer. Nej, de små mekanikere i oplandet kigger ofte bare forbi Hornslet Autolak, når kunden har bulet bilen. Siden 1978 har firmaet eksisteret, og siden 2007 har den snart 50-årige Johnny Grote været manden med sprøjtepistolen i hånden. Han er tredje ejer af autolakeringsværkstedet, og selvom han overtog kort inden finanskrisen er det kun gået fremad.

– Danskerne laver jo buler, uanset om der er finanskrise eller ej, siger Johnny Grote.

At han lige endte som lakerer i byen godt tyve kilometer uden for Aarhus var lidt et tilfælde. Han havde været mere end tyve år i branchen og hørte ad bagveje, at der muligvis var en ejer af et autolakereri i Hornslet, der var villig til at sælge. Han startede bilen og kørte til Hornslet, hvor han spurgte ejeren, om han ville sælge.

Svaret var klart: “Nej. Men mangler du da et lakereri?”. Et par dage senere ringede ejeren og sagde, at de nok godt kunne finde ud af noget. Johnny sagde straks, at han ville sørge for, at der var arbejde til dem begge, hvortil de nu tidligere ejer svarede “Der er masser af lave.

Jeg har sagt nej til arbejde.” En sådan udvej kender Johnny Grote slet ikke. Han siger ikke nej til arbejde, så der var masser af arbejde til dem begge, og siden hen har de ikke manglet opgaver. Det vidner Hornslet Autolaks nuværende udgave om. Den gamle bygning fra 1978 står der stadig, men nu er der koblet en tilbygning på, så der i alt er 450 kvadratmeter – det dobbelt af originalbygningen. Mandskabet tæller i dag – udover Johnny Grote selv – to svende og en lærling.

– Det boglige har aldrig været min stærke side. Og efter en del år i branchen tænkte jeg, at jeg da også kunne køre mit eget lakereri. For at lakere biler er det, jeg kan, siger Johnny Grote.

Sjove opgaver

Autolakereren i postnummer 8543 er ikke medlem af nogen af de flere lakkæder, der eksisterer i Danmark. Og det er et helt bevidst valg.

– Som svend havde jeg ikke lyst til at arbejde på et af de store autolakeringsværksteder. Og nu hvor jeg har fået mit eget, ser jeg ingen grund til at indgå et sådan samarbejde. Jeg har nok opgaver herude, og vi har rigtig travlt tirsdag, onsdag og torsdag. I vores branchen er der jo ingen, der kan undvære deres bil weekenden over, siger Johnny Grote.

Det er dog ikke kun biler, der får en tur i kabinen på Sortevej. Han har netop lakeret lidt dele til en båd, og en kunde har været forbi med nogle cykeldele, der trænger til en opfriskning. Generelt siger Johnny Grote aldrig nej til arbejde, men nogle opgaver husker han bedre end andre.

– Jeg blev på et tidspunkt kontaktet af et firma, der skulle på en messe. De skulle få deres emballage på kippersdåser til at skille sig ud fra mængden. Og hvordan gør man det, tænkte jeg. Svaret var at male de 20 dåser i forskellige farver. Det er det sjove ved dette fag. Man kan skille sig ud, og kunderne kan se, at de får noget for pengene, forklarer Johnny Grote.

Familievirksomhed

Da Motor-magasinet er på besøg, er Johnny Grotes ene søn med til at hjælpe med at gøre værkstedet fint inden weekenden. Hans to sønner studerer begge på universitet, og derfor er det næppe dem, der overtager, når han er færdig med sprøjtekarrieren om 10-12 år.

– For 3-4 år siden spurgte jeg dem, om der var nogle af dem, der skulle overtage fars lakereri. Svaret var nej, griner Johnny Grote, der til gengæld har haft sin lillebror Brian som kollega indtil for nylig.

– Det var faktisk ham, der startede som autolakerer i tidernes morgen. Han inspirerede mig til også at starte i faget, forklarer han.

Og det var vist godt, Johnnys bror fik lokket ham ind i branchen. For man ser straks glæden hos ejeren af Hornslet Autolak, når han griber sprøjtepistolen. Det er hans hjælpemiddel til at gøre en forskel her i tilværelsen og i området omkring Hornslet.